středa 19. října 2011

Týden pátý


Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež pouze ukazují, kam jít, ale samy nejdou.
J.A.Komenský

Už mnohokrát se v příspěvcích kurzu objevil citát z Alenky. O tom, jak musíme rychle běžet, abychom aspoň zůstali na místě. Když člověk běží sám, tak třeba neběží tak rychle, jak by běžel s vodičem či jel v peletonu. Nebo aspoň potřebuje diváky u trati, kteří mu fandí. Proto také zazněla slova o osamělosti na škole, o hledání průvodce,... 

Ano, pokud člověk nemá spřízněnou duši, tak se mu vpřed pohybuje hůř. Občas potřebuje povzbudit či popostrčit. Potřebuje vědět, že podobně smýšlí i někdo jiný, že někdo si s ním vymění zkušenosti, že ho někdo vyslechne. Ale kde hledat, když není fyzicky nablízku?

Pokud začnete vyhledávat učitelské blogy, tak určitě najdete stovky zahraničních, českých hrstku. A to ještě píšou o nepochopení od společnosti, od rodičů a jak nám ostatní závidí prázdniny. To asi pro PLN není to podstatné a ani mne nebaví podobné blogy číst. Pak jsou tu ještě "šílenci" v dobrém smyslu slova, co publikují své materiály, aby je zpřístupnili žákům či kolegům. Ale snad nikdo nepíše o způsobu práce, o tom, jak probíhají hodiny. Opět jsme u toho, že je CO a chybí JAK. Na anglicky psaných stránkách najdu sice spoustu inspirace, ale přece jenom naše školství je trošku odlišné a moje angličtina chabá. Ráda bych pročítala i blogy svých českých kolegů. Kde a jak je najdu?

Sociální sítě jsou zdrojem informací, to asi každý odsouhlasí. Jak mám najít české učitele? Musím se přiznat, že jsem nepřišla na chuť FB, ale myslím, že bych nějaký učitelský hledala horkoťažko. Na Twitteru existuje spousta hastagů, ale opět pro angličtinu. Hledám, čtu, přijímám, ale český by nebyl? Tady byl -  #pepous, ale to je málo, ne? Nebo mi poradíte?

Weby pro učitele, aby člověk prstíčkem pohledal. Mimo portálu http://www.rvp.cz skoro jiný nenajdete. Nebo jinde můžete najít diskuse či wiki tvořenou učiteli? Ostatní pedagogické weby jsou spíše internetovými novinami či časopisy, ale ne místem pro výměnu zkušeností. Na nich by mojí kolegové z kurzu žádný blog nezaložili. 

Takže vytvořit si vlastní PLN v českých podmínkách pro českého učitele není úplně jednoduchý úkol. Jak hledat a kde najít? Víte to? Čtečku mám plnou blogů a webů, Twitter na mne chrlí odkazy, ale strašně málo českých. A to mi moc chybí.

Dnes už ani nevím jak, ale podařilo se mi  přimotat se do skupiny učitelů, kteří jsou ochotni sdílet své radosti i starosti, své zkušenosti, poradí a nebojí se požádat o radu. Jsou z různých míst po republice, z různých typů škol. Některé znám pouze přes jejich avatary, některé jsem již poznala a představovala jsem se dovětkem, že jsem "ten trpaslík". Scházíme se pravidelně v prostředí GoogleWave a probíráme různá témata. Stává se mi, že si říkám o tématu, že pro mne a-b-s-o-l-u-t-n-ě není a ukáže se jako velmi zajímavé. Podobná skupina lidí se průběžné schází i v G+. Několik z nás využívá i Twitter. 

Měla jsem štěstí, že jsem je potkala a mám takovou PPLN (osobní osobní vzdělávací síť) - zdroje z internetu doplněné o konkrétní lidi. Jsem za to moc ráda, protože takhle se nějak držím v peletonu a aspoň šlapu na místě. Ale stejně ráda bych svou osobní síť rozšířila o další blogy, twitty, kruhy a lidi.

Mám naději?

Clipart ETC [online]. 18.10.2011 [cit. 2011-10-18]. Two Men Running with Bowl & Pipe. Dostupné z WWW: <http://etc.usf.edu/clipart/69600/69650/69650_men-run_md.gif>.





5 komentářů:

  1. Moc pěkně napsané a mluvíš mi z duše. Ale teď budu muset ten svůj článek, který jsem začala psát, asi celý smazat, aby to nevypadalo že opisuju :-)
    Nepřidáš odkazy? Na PEPOUŠův web, vlnění...
    třeba se někdo další chytí..
    A díky za to, že jsi částí mého PLN :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Není důvod to tajit. Řeč je o komunitě vytvořené kolem blogu (http://inapadnik.blogspot.com/) a webu (https://sites.google.com/site/pepousuvweb/) Pavlíny Hublové. I Spomocník již referoval - http://spomocnik.rvp.cz/clanek/11311/ a vřele doporučuje!

    OdpovědětVymazat
  3. @Jana Nezahazovat, dopsat :) Myslím, že čím víc, tím líp a sama víš, že jsem určitě Pepouše nevyčerpala.

    OdpovědětVymazat
  4. Někdy mě vyjadřovací dovednosti webů, blogů, sítí a všeho možného nestačí - jak se, sakra, dělá červenající se smajlík?
    PEPOUŠ by bez vás,"trochu jiných" učitelů, byl jen prázdným pojmem a já bych si mohla psát své texty s úvodním Milá Sally do kapsy.
    Díky, že jste a díky, že jste mi umožnili (měkké "i" v příčestí není překlep) stát po vašem boku.

    OdpovědětVymazat
  5. Více učitelských portálů pro sdílení zkušeností bych také uvítal. A některé by mohli být zaměřené na konkrétní předměty, jiné na povzbuzení apod.

    OdpovědětVymazat