čtvrtek 22. září 2011

Týden první - příprava

Vždy se rád učím, ale ne vždy jsem rád učen. 
Winston Churchill (politik)

Tento týden byl hlavně ve znamení změn. Nejdříve jsem hledala, kam umístit blog.
Portál www.rvp.cz jsem zamítla v první řadě, rozvíjím tam sice řadu aktivit, ale do blogu se mi nechce. Můj oblíbený http://posterous.com překopal celou administraci a těžko se s ní sžívám, tak jsem ho zavrhla taky. Pak jsem ze zásobníku vytáhla http://scriffon.com, vyzkoušela ho, dokonce i nástřel článku jsem tu začala a teprve potom jsem si uvědomila, že se nedá komentovat. Tak jsem nakonec skončila zde, na blogspot.com. Aspoň nějaká novinka, pro mne.

Taky jsem rozhlásila termín středečního online setkání, kde to jen šlo, i budík na mobilu jsem si nastavila. A v jeho době jsem stěhovala tašky a kufry a krabice sto kilometrů daleko od pohodlí domova, aby dítě mohlo zahájit další akademický rok. Hodně mne to mrzelo, ale nedalo se nic dělat.

Další změnou, kterou mi tento týden přinesl bylo používání zvýrazňování a poznámkových lístků v Diigo.com. Zatím jsem  do něj ukládala pouze odkazy, ale tyhle služby mne míjely. Takže jsem si při pročítání materiálů zajímavé pasáže označovala přímo ve stránce a ještě semtam lepila lístečky se svými otázkami. V poslední době jsem ani neměla vlastně důvod, takhle stránky pročítat. Teď ho mám a tohle značkování je hodně šikovná věc.

Také jsem se věnovala seznamování s kolegy z kurzu. Při prohlížení jejich profilů jsem objevila výborné materiály do dějepisu, který amatérský vyučuji, na adrese http://www.davidmikolas.cz/. Odkaz hned putoval do odkazů na diigo a ještě jsem ho poslala na Twitter a pro jistotu i na Google+. Tímto moc děkuji.

A proč tak dlouze a nezajímavě začínám? Protože toto jsou věci a činnosti, ve kterých jsem si sebou (skoro) jista, ale jak mám pojmout teoretická východiska reformy školství? V tom okamžiku se dostávám na tenký led. Navíc jsem si přečetla a prohlédla příspěvky kolegů a  každá má myšlenka mi přijde plytká a málo vznešená. Navíc mne napadají vlastně jenom otázky.

5 komentářů:

  1. Ten citát na začátku je trefný. :-)
    Diigo obdivuji právě proto, že umožňuje okamžitě zvýrazňovat a komentovat. Dokonce mám uložené v Diigu i další podobné aplikace, ale nikdy jsem se k tomu nedostala. (Předpokládám, že se tam najdeme.)
    Já myslím, že je jen dobře, když nás napadají otázky. Že nás mohou posunout dál. Jen je moc nechceme zveřejňovat, protože se bojíme reakce ostatních. Po pravdě řečeno, mám stále dojem, že okolí ještě není připraveno vidět naše otázky z tohoto úhlu.
    Díky za shrnutí.

    OdpovědětVymazat
  2. S nechutí zveřejňovat zcela souhlasím. Škoda :(

    OdpovědětVymazat
  3. Jitko, zcela chápu Tvou nechuť. Tuším, že zde bude víc otázek než odpovědí, to někteří čtenáři nemají rádi.
    Držím Ti palce při studiu a jsem přesvědčena, že z toho budeme mít užitek i my ostatní :-)

    Ráda čtu Tvé texty - jsou k věci, žádná zbytečná omáčka, a pochybnosti, které plně sdílím.

    OdpovědětVymazat
  4. Nejde ani tak o mou nechuť, tu postupně překonávám, ale nechuť ostatních, kteří jenom čekají, že někde něco najdou a stáhnou, ale sami nic nenabízí.

    OdpovědětVymazat
  5. Diigo je super věc, to potvrzuji, jen mám problém s tím, že jsem se to nenaučil pravidelně používat :-D K těm materiálům od p. Mikoláše: jsou užitečné, jen tam v podstatě není nic nového, není-liž pravda? :) "Pouze" odkazy :)

    OdpovědětVymazat